ORGANICKID BLOG

  • Nisan 14, 2025

    Yeni doğmuş bebekle beraber ebeveynler, özellikle de anne tam bir endişe yumağı haline dönüşür. Bebek bakımıyla alakalı birçok kitap, dergi, tv programları hele ki büyüklerin ve çevrenin bitmez tükenmez öğütleri derken bu dönemin keyfine gölge düşebilir.

    Dr.Karp’ in “Mahallenin En Mutlu Yumurcağı” isimli kitabı anneleri panik ve endişe kulübünün üyeliğinden çıkarıyor. İlk 3 ayı son derece iyi analiz eden Dr.Harvey 5 S kuralı (İngilizcede 5 kural S harfi ile başlamasından dolayı) sayesinde bu ayların rahat ve keyifle atlatılacağını belirtiyor. Annenin öz güvenini arttıran onunla empati kurabilen kitaptaki 5 temel prensibi uygulamak bu süreçte etkili olacaktır.

    Dr.Harvey, kitabında “Yeni doğan bebeğiniz birçok açından, bir çocuktan çok bir fetüse benzer. Zamanının büyük bir kısmını uyuyarak ve beslenerek geçirir. Doğumunuzu üç ay geciktirebilecek olsaydınız, bebeğiniz gülümseme, ses çıkarma ve tepki verme yetenekleriyle doğardı. Yeni doğmuş bebekler, dünyaya hazır olduklarına dair bazı işaretlere sahiptir, fakat buna rağmen, dünyadaki ilk üç aylarında bebeklerimiz öylesine olgunlaşmamıştır ki, kendilerini endişeli hissettiklerinde tekrar annelerinin karnına dönme şansına sahip olsalar çok mutlu olurlardı.” diyor.

    İşte bebeğinizi anne karnında hissetirecek, sizi de daha rahat ve bu süreçten keyif alır noktaya getirecek o kurallar;

    dr_harvey_emen_bebek

    5 S kuralı

    Kundaklama

    Tamamen sarmalanmışlık duygusu; eskilerin yaptığı gibi yapmak aslında. Kundaklama hakkında çıkan bir çok haber, kulaktan dolma bilgi şöyle dursun, Dr. Karp kundaklamanın çok işe yaradığını, bebeğin anne karnındaki gibi güvenli hissettiği için daha huzurlu olacağını söylüyor.

    Yan ya da Yüzükoyun

    Bebeğinizin Kendini İyi Hissettiği Pozisyon; bebeklerin sırt üstü yatarken birçok tehlikeye karşı savunmasız olduğunu biliyoruz, tükürüğünün boğazına kaçacak olması gibi. Bu nedenler bir yana, Dr.Karp en rahat olduğu pozisyonun da yan ya da yüzükoyun yatırmak olduğu görüşünde.

    Şşşt!

    Bebeğinizi En Çok Sakinleştiren Ses; annelerimizin içgüdüsel olarak kullandığı bu ifade, bebeğiniz üzerinde hakikaten işe yarıyor. Dr. Harvey Karp, bu sesin bebeğinizin tüm endişelerinin aldığını, onun yanınızda ve güvende hissetmesini sağladığını söylüyor.

    Sallama

    Bebeğinizin İhtiyaçlarına Göre Ritimli Biçimde Sallanmak; her dönemin handikaplarından biri olsa da Dr. Karp bebeğin sallanmasının onu sakinleştireceği ve rahat bir uykuya geçişi için ideal yöntemlerden biri olduğu görüşünü savunuyor.

    Emmek

    Keyif Kısmı; Anne ile en yakın temasta olduğu emmek kısmında, dünyadaki en huzurlu yerde olduğunu hissettiğini ve bu süreçten inanılmaz keyif aldığını söylüyor Dr. Karp.

    Aslında tüm bunlar büyüklerimizin bize yaptığı ve bizim de yapmamızı öğütlediği, yaşadığımız modern çağın unutturduğu öğretiler olarak kenarda beklediler.

    Kitap kolik ağlamalarına farklı bir bakış açısıyla yorumluyor. Bu ağlamaların, sanıldığı gibi gaz sancısı olmadığı, yeni hayata adaptasyon sağlamaktaki zorluklarından kaynaklandığı belirtilerek ,anneleri endişeden uzaklaştıran bir yaklaşımla okuyucusuna sunuyor.

    bebeklerde uyku yöntemleri, bebeklerde uyku, ağlayan bebekler için çözümler
  • Nisan 14, 2025

    Anne baba olmaya karar vermek büyük sorumluluk. Aynı zamanda büyük sabır ve özveri isteyen bir konu. Doğduğu andan itibaren ise en önemli konu sağlıklı büyüyebilmesi için doğru beslenmesini sağlamak. Fakat doğru sanılan yanlışlar sayesinde bazen sağlık sorunları ile karşılaşabiliyoruz.

    Hamileliğin başladığı andan itibaren en hızlı gelişimi gösteren bebeğiniz, 40 hafta gibi bir sürede inanılmaz gelişimler geçirerek vücudunu doğuma hazırlar. Doğumdan sonra ise büyümesi, doğum öncesine göre biraz olsun yavaşlar. Fakat yine de ilk 6 ayına kadar hızlı bir büyüme ve gelişme süreci gösterir. İlk 6 aylık zaman içerisinde normal olan 600 ile 1000 gr. arasında arasında ağırlık kazanmasıdır. 6 ayına bastığında ortalama kilosu 8 kg. civarında ise büyümesi süreci gayet sağlıklı ilerliyor demektir. (Kişisel farklılıklar ve farklı rahatsızlıklar var ise süreç ve değerler değişeceği için verilen bilgiler geneldir, çocuğunuz için uzmanınızdan destek almalısınız)

    6.aydan sonra ise büyüme yeniden yavaşlar ve bebekler 6 ile 12 ay arasında 400 – 600 gr arasında kilo kazanırlar.  6.ayından sonra kilo almasının azalması gayet normaldir, bazı anneler kilo almasının yavaşlamasını bir sağlık problemi zannederek uzmana koşarlar. Oysaki bu gayet normal bir süreçtir.

    Bebeğiniz büyüdükçe de durum farklı değil aslında. Hareketsiz bir yaşam, televizyon ve bilgisayar kullanımında artış, apartmanda yaşamak gibi konular çağımızın çocuklarında gereksiz ve sağlıksız kilo artışına sebep oluyor. Ama üzülmeyin, her zaman yapılacak bir şey vardır.

    Çocuğunuza gerçekçi hedefler koyun

    Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise ve diyete girecekse ona gerçekçi hedefler koyun. Sonucun başarısızlık duygusunu körükleyeceği bir diyet sadece ruhunu zayıflatacaktır.

    Egzersiz yaptırın

    Herhangi bir sportif aktiviteye yazdırın, yüzme, basketbol, tenis gibi sporlar büyük öneme sahip. Böyle bir imkanınız yoksa günde en az yarım saat yürüyüş yapmasını sağlayın. Böylelikle hem boyu uzayacak hem kalori harcayacak hem de kilo vermesi gerçekleşecektir.

    Sağlıklı ve besleyici yiyecekler yemesini sağlayın

    Çocuğunuzun 3 ana, 3-4 ara öğün yemesini sağlayın. Böylece uzun süre açlık hissetmeyeceği için öğünlerde de fazla yemeyecektir. Çocuklarınıza daha fazla sebze, meyve, tam tahıl ürünleri yemelerini, daha fazla su içmelerini sağlayın. 1 portakal, portakal suyundan daha az kaloriye sahip değildir fakat içerisindeki lif sayesinde çocuğunuz kendini daha tok hissedecektir. Yemeklerde de düşük yağlı süt, yoğurt, peynir tüketmelerini sağlayın. Böylelikle alacakları kaloriyi azaltmış olacaksınız.

    Ailenin beslenme alışkanlığını değiştirin

    Çocuğunuz yemek yemeği zorunluluk olarak yapıyorsa bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Yemeğinizi mutfakta veya salonda yiyin ama televizyon gibi dikkati dağıtacak etkenler olmasın. Eğer çocuğunuz televizyon karşısında yemek yiyorsa ne kadar yemek yediğinin farkında olmayacağı için tehlikeli olabilir. Eğer siz evde sürekli atıştırıyorsanız, sebze yemeği veya salata tüketmiyorsanız, yemek sonrasında tatlı veya hamurlu yiyecekler tüketme alışkanlığınız varsa, günde maksimum 2-3 bardak su içiyorsanız bilin ki çocuğunuzda sizi taklit edecektir. Öncelikle siz sağlıklı beslenin ki çocuğunuz da sağlıklı beslenme bilincini edinsin.

    Davranış değişikliği uygulayın

    Beslenmeyle ve fiziksel aktivitelerle ideal bir kiloya ulaşmak için çocuğunuzun gözlemlediğiniz kadarıyla yediklerini kaydedin, mutfağınızda yüksek kalori içeren birçok yiyeceği kaldırın, öğün zamanlarında TV izlemek, televizyonun açık olduğu her an yemek yeme isteği doğurabileceğinden riskli diğer bir durumdur. Hedef olarak koyduğunuz egzersiz süresine ulaştıktan sonra ödüllendirin. Aile, haftalık aktivite düzenleme ve bir hedefe ulaşma konusunda bir grup olarak hareket edebilir.

    Gelişimini kontrol ettirin

    Çocuğunuzu en fazla iki haftada bir kilo ve boy kontrolü, hatta gerekirse 2 -3 ayda bir kan bulgularının kontrolü için doktoru ve diyetisyenine danışın. Her gün tartım işlemi yapmayın bu durum çocuğunuzu strese sokabilir.

    Destekleyici olun

    Çocuğunuza yardımcı olmak için ailenin beslenme alışkanlığını değiştirmesi önemlidir. Evinize abur cubur almayın, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Unutmayın çocuğunuz sizden ne görürse aynısını yapacaktır.

    Çocuk gelişimi, çocuklarda kilo
  • Nisan 14, 2025

    Bebeklerin herkes tarafından kabul edilen çok önemli bir özellikleri vardır; kesinlikle benzersiz bir kokuya sahip olmaları! Bebek kokusu, bu kokuyu alan büyüklere huzur verirken, bu taptaze kokunun sahip olduğu cildin de iyi korunması gerektiğini büyüklere hatırlatır.

    Bebeklerin temizliği için şart olan ancak anneleri bir miktar tedirgin eden bebeğe banyo yaptırmak konusu, özellikle de bebeğin ilk banyosu ise anneleri zorlayacakmış gibi görünür ama panik yok! Sistemli ilerleyerek, bebeğinizin banyosunu rahatlıkla yaptırabilir ve o yumuşacık kokunun daha da güzelleşmesini sağlayabilirsiniz.

    Bebeğe banyo yaptırmak için öncelikle malzeme hazırlığınızı tamamlamalısınız. Kullanacağınız her şey elinizin altında, hazır bulunmalı. Özellikle bebeğinize ilk kez banyo yaptırıyorsanız su ile uğraştığınız sırada bir eksik olduğunu fark etmeniz canınızı sıkabilir.

    İhtiyacınız olabilecekleri şöyle sıralayabiliriz; emici ve kaliteli bir pamuktan elde edilmiş bebek bornozu veya havlusu, bebek bezi, bebek yağı, pişik losyonu, banyodan sonra vücut ısısını dengede tutacak pamuklu bebek giysileri, yumuşak bir tarak, bebek şampuanı ve sabunu.

    Eğer bebeğinizi tek başınıza yıkayacaksanız mutlaka küvete monte edilebilen bebek filelerinden yararlanın. Böylece bebeğinizi taşırken bir destek almış olursunuz ve daha hızlı hareket edebilirsiniz. Bebek küvetini bel hizanıza almanız hareket kabiliyetinizi artırır ve daha az eğilmenizi sağlar.

    Bebeğinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığı çok önemlidir. Bu su ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ısıya sahip olmalıdır. Bebek banyosunda ideal su sıcaklığını elde etmek için hala geleneksel yöntemler kullanılabiliyor. Dirseğinizle suyun sıcaklığını kontrol edebilir ve yanmadığınız ancak üşütmeyecek ılık bir su kıvamını sağlayabilirsiniz.

    Bir bebek için banyoya en uygun zaman, midesinin çok fazla baskıya uğramayacağı zamandır. Bebeğinizi mama yedirir yedirmez yıkarsanız, banyo maceranız bebeğinizin kusması ile sonuçlanabilir. Tam tersi olarak aç iken banyoya giren bir bebek de kesinlikle huzursuz olur. Ne aç ne de tok olduğu zamanları seçmelisiniz.

    Bebeğinizi yıkarken yüz üstü tuttuğunuzda tüm vücuduna doğru destek verdiğinizden ve bebeğin öne kaymayacağından mutlaka emin olun. Asla gözünüzün önünden ayırmayın ve kesinlikle yalnız bırakmayın. Bebeğinizin başından su dökerken, burnuna ve ağzına su kaçmaması için yavaş hareketlerle ilerleyin. Aniden dökeceğiniz su bebeğinizi korkutabilir ve banyo sırasında huzursuz hissetmesine sebep olabilir.

    Eğer bebeğinizin ilk banyosunu yaptıracaksanız, doğumdan sonraki 24 saati tamamladıktan sonra uygun bir zamanı seçebilirsiniz. Bebeğinizin aşırı hassas cildi çok fazla yıkanmaya da reaksiyon göstereceğinden, birkaç günde bir periyotlar oluşturarak düzenli bir sistem kurabilirsiniz.

     

    Banyodan sonra bebekler için üretilen losyon ve masaj yağları ile bebeğinize rahatlatıcı bir masaj yapabilir ve huzurla uyumasını keyifle izleyebilirsiniz.

    Bebek gelişimi, bebek banyo, bebek bakım
  • Nisan 14, 2025

    Bebeklerin hızla ilerleyen büyüme evreleri, gerçekleşen her gelişme ile daha da heyecan verici bir hal alır. Onların ilk anlamlı bakışları, gülüşleri, eşyaları yeni yeni kavramaya başlamaları ve tutabilme yetenekleri geliştikçe, size de bebeğinizin bu keyifli anlarına katılmak ve elbette desteğinizle katkı sağlamak kalıyor.

    Peki bebekler ne zaman yürümeye başlar? Bebeğiniz bir yaşını geçtikten sonra, onun için kendi ayakları üstünde durabilme zamanının yavaş yavaş geldiğini anlayabilirsiniz. Yerde sürünme, yuvarlanma ve emekleme aşamalarını başarıyla tamamlayan bebekler, denge meselesinin bir miktar daha üstesinden geldiğinde ayaklanmaya başlarlar. Bebeğinizin ilk adımlarını attığı şu günlerde evde artık yeni bir devir başlıyor demektir; yürümeye başlayan bebeğin devri!

    Bebeğinizin yürümeye başlaması ile birlikte, hem onun hem sizin hem de evinizin düzeninde birtakım değişiklikler olması kaçınılmaz. Bu değişimler karşısında parola; panik yok! Siz de bu sürece uyum sağlayarak ve panikten uzaklaşarak rahatlıkla atlatabilirsiniz.

    Yürümeye başlayan bebeğin düzeni değişir

    O artık bıraktığınız yerde kalan, dünyayı uzaktan seyreden bir bebek değil ve bunun fazlasıyla farkında. Dünyayı sadece izleyen bir bebekten, keşfetmeye başlayan küçük bir çocuğa dönüşen miniğinizin uyku ve yemek düzenleri de bu keşfetme tutkusundan dolayı bu süreçte değişimlere uğrayacaktır.Evde yürümek, koşmaya çalışmak, odadan odaya gitmek bebeğinize şimdilerde uyumaktan çok daha cazip geliyor. Bu yüzden özellikle gündüz uykularını reddetmeye başlayabilir.

    Aynı şekilde yemek düzeni de bu süreçte sizi biraz zorlayabilir. Önceden saati saatine yemek yiyen bebeğiniz, bu dönemde yemeği reddederek keşfe çıkmayı tercih edebilir. Bu değişimler karşısında panik duyan veya kızan bir profil çizmek yerine onu anlayışla karşılayın.Unutmayın ki yürüme konusundaki hevesini aldığı zaman bebeğiniz kendi düzenine geri dönme eğilimine girecektir. Yemek yemeyen bebeğinize bu dönemde enerji değeri yüksek meyveler verebilirsiniz.

    Bebeğiniz yürümeye başlayınca güvenlik önlemi almalısınız

    Bazı çocuklar dikkatli, temkinli ve çekingen adımlar atarken; bazıları tüm enerjilerini aynı anda harcamak istercesine koşturmaya ve cesur adımlar atmaya eğilimlidir. Ancak nasıl yürürse yürüsün, bu dönemde her bebek bir şekilde kendine zarar vermeye eğilimlidir. Yürüme heyecanını doruklarda yaşarken etraftaki eşyalara dikkat edebilmesini bekleyemeyeceğimize göre, yapılması gereken bellidir; ev düzenini yürümeye başlayan bebeğe göre ayarlamak.

    Öncelikle evdeki tehlike oluşturabilecek eşyaları belirlemelisiniz.Altına girip sıkışabileceği bir masa, çıkıntı oluşturarak çarpmaya zemin hazırlayan raflar, ranza vb. eşyaların merdivenleri potansiyel tehlikedir ve bunları yumuşatacak, önünü kapatacak veya ortadan kaldıracak önlemleri evinizin durumuna göre almalısınız.

    Elektrikli eşyalar ve prizlere dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz yürüyerek ulaştığı her durakta kendisini bekleyen yeni nesnelere ilgiyle yaklaşır. Prizleri mutlaka kapatmalısınız.Aynı zamanda boğaza kaçabilecek, bebeğinizin yutabileceği küçük eşyaları da daha yükseklerde saklamanın vakti artık geldi. Eğer kapı kolları bebeğinizin ulaşabileceği kadar alçak bir seviyede duruyorsa, bebeklerin korunması için satılan emniyet kitlerinden yararlanabilirsiniz.

     

    Bebeğinizin bu keşif yolculuğunu daha keyifli bir hale getirerek, hem onun hem de sizin mutluluğunu garantileyebilirsiniz. Her yaptığı yenilikte annesinden onay almayı bekleyecek bebeğinizi, başarılarında “Aferin” diyerek teşvik etmeyi unutmayın.

    bebek gelişimi, bebeklerde ilk sene, bebeğim büyüyor
  • Nisan 04, 2025

    Şekerin vücudumuza olan olumsuz etkileri ve uzun vadede yarattığı tahribatı artık bilmeyen yok. Alışkanlıklardan dolayı bir türlü vazgeçemediğimiz şekeri, bebeğimizin beslenme planında ise kesinlikle görmek istemiyoruz.

    Henüz şekerle tanışmamış bebeğinizin tatlı ihtiyacını karşılamak ve ona keyifli yiyecekler sunmak için ise sağlıklı alternatif arayışları bitmek bilmiyor. Dışarıdan hazır alabileceğiniz neredeyse tüm ürünlerin içinde az da olsa bir miktar şeker maalesef sizi bekliyor. Tamamen şekersiz olarak hazırlanabilecek tarifler ise mutfağınızda kolaylıkla hazırlanabilir ve malzemeleri de rahatlıkla bulunabilir.

    Bebeğiniz için önerebileceğimiz şekersiz tatlı tarifleri, aslında yalnızca bebeklere özel değil. Şekersiz beslenme düzenine geçtiyseniz veya tatlı ihtiyacını daha sağlıklı yollarla gidermek için farklı lezzetler arıyorsanız, tamamen doğal malzemelerle hazırlanan ve işlenmiş şekerden uzak duran tatlı tariflerimizle siz de farklı bir tatlı deneyimi yaşayabilir ve hatta sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz. Bu yüzden, malzemeleri aynı oranda çoğaltarak, daha fazla brownie topu elde edebilir ve akşam tatlılarınıza doğal bir yenilik kazandırabilirsiniz.

    Şekersiz tatlı tarifimiz, işlenmiş şeker içermiyor ve lezzetini meyvelerin doğal şekerinden alıyor. Organik malzemelerle sağlıklı hazırlayabileceğiniz tatlı tarifimiz bal içerdiğinden, 1,5 yaşından küçük çocuklara önermiyoruz. Tatlının içindeki herhangi bir malzemeye karşı duyarlı olup olmadığını, çocuğunuzun doktoruna danışmanızı tavsiye ediyoruz.

    Şekersiz Brownie Topları

    Malzemeler:

    2 su bardağı organik ceviz içi

    1 su bardağı çekirdeksiz veya çekirdekleri çıkarılmış, organik hurma

    1 küçük organik avokado

    2 çorba kaşığı organik bal

    Çeyrek fincan hindistan cevizi yağı

    Yarım çay kaşığı vanilya özü (Vanilya ekstratı olarak da bulabilirsiniz)

    Yarım su bardağı şekersiz, organik kakao

    Bir tutam tuz

    Üzerine şekersiz, rendelenmiş hindistan cevizi, kıyılmış fındık, şekersiz kakao sosu

    Hazırlanışı:

    Mutfak robotunda 2 su bardağı ceviz içini ve 1 su bardağı hurmayı bir araya getirin. Parçalanıp birbirlerine yapışmaya başlayana kadar robotta çekin.

    Robotta çekerek elde ettiğiniz karışıma; avokado, organik bal, vanilya özü ve organik kakaoyu da ekleyin. Bu yeni karışışımı yoğurup harmanlayarak bir hamur elde edin.

    Elde ettiğiniz hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın ve elinizle yuvarlayarak top haline getirin.

    Rendelenmiş hindistan cevizi ve kıyılmış fındığı düz bir tabakta bir araya getirin. Şekersiz kakao sosunu da ayrı bir kaba alın.

    Hazırladığınız brownie toplarını önce kakao sosuna batırın, ardından hindistan cevizi ve fındık karışımında yuvarlayın.

    Dilerseniz fındık yerine benzeri herhangi bir kuru yemiş de kullanabilirsiniz.

    şekersiz tatlı, organik brownie, sağlıklı atıştırmalık, doğal tatlı, organik beslenme
  • Nisan 04, 2025

     

    Kışın en yoğun geçtiği aylardan Şubat, bebeğinizin soğuk havalarda oluşabilecek hastalıklardan korunması için sıkı bir koruma ve beslenme düzeninde de ekstra özen gösterilmesini gerektiriyor.

    Bebeğinize sunacağınız mamaların organik, doğal malzemeler ile hazırlanması kadar; mama formüllerinde seçilen malzemelerin besin değerleri de çok önemli. Bebeğinizi kışın en sevilen sebzeleri havuç ve pırasanın yanında, yüksek besin değeri ile içinizin rahat etmesini sağlayacak balık ile koruyun.

    Pırasa, güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra, içerdiği mineraller ile kalp ve damar sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. KAC ve B6 vitaminlerine sahip olan pırasa, kemik ve doku gelişimine de olumlu etkiler yaparak bebeğinizin gelişimine katkı sağlar.

    Lutein adlı birleşiği barındıran pırasa, göz hücrelerini koruma özelliği ile bilinir. Havuçta bulunan E vitaminlerinin de göz sağlığına olan olumlu etkileri düşünüldüğünde, balıkla birleşen bu sebzelerin görme ve beyin fonksiyonlarına kazandırdığı yararları göz önüne almakta fayda var.

    Omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan balık ise bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkileyecek birçok faydalı minerale sahiptir. Düzenli ve yeterli balık tüketimi bebeğinize sağlayacağı faydalar şunlardır;

    Odaklanmada artış

    Enerjik bir ruh hali

    Düşünce yapısında gelişim

    Bağışıklık sisteminin güçlenmesi

    Cilt hastalıklarına yakalanma riskinin azalması

    Beyin fonksiyonları ve IQ seviyesinde artış

    Konsantrasyonda güçlenme

    Uyku düzeninin sağlanması

    Duygusal konuda istikrar

    Hiperaktiviteyi kontrol altına alma

    Kalp hastalığı ve kanser türlerine karşı vücut direncinin artırılması

    Bebekler İçin Organik Balık, Havuç ve Pırasa Püresi

    Malzemeler:

    50 gram balık fileto (levrek kullanabilirsiniz)

    3 adet soyulmuş ve doğranmış organik havuç

    1 adet pırasa sapı (sadece beyaz kısımları)

    Yarım su bardağı içme suyu

    Hazırlanışı:

    Orta boy bir tencerede 1-2 bardak kadar su kaynatın. Kaynattığınız suyun üzerine buharda pişirme sepetini yerleştirin. Buharda pişirme sepetinin içine havuçları ve doğradığınız pırasaları ve balıkları ekleyin.

    Balık, havuç ve pırasaları istediğiniz kıvama gelene kadar buharda pişirin ve tencerede suyun bitmesi durumunda su ekleyin. İstediğiniz kıvama gelen malzemeleri daha sonra mutfak robotundan geçirerek püre haline gelinceye kadar parçalayın.

    Bu tarif ile hazırlayacağınız mamayı buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 2 ay kadar saklayabilirsiniz. Bu mama tarifini 7. aydan sonra tercih edebilecek olsanız da, bebeğinizi balık gibi farklı gıdalar ile tanıştırmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.

     

     

    bebek püresi, bebek maması, havuçlu mama, bebek beslenmesi, sağlıklı mama püre tarifleri
  • Nisan 04, 2025

    1 yaşından büyük bebeğinizin ve çocuğunuzun zaman zaman atıştırmalık hafif yemekler istediği olur. Sağlıklı atıştırmalık konusu, her annenin üzerinde defalarca düşünmek zorunda kaldığı ve ince eleyip sık dokumaya özen gösterdiği bir konu. Doğal içerikler bulunduran sağlıklı tarifler, aynı zamanda cezbedici bir lezzete sahip olarak çocukları da mutlu etmeli ve bu dengeyi yakalamak zaman zaman zor olabiliyor. Atıştırmalıklar kadar çekici hale getirilen sebze karışımı tarifleri, bu noktada tam da aradığınızı bulmanızı sağlıyor.

    Çocukların küçük parçalar halinde atıştırmalık olarak tüketebileceği brokoli ve kaşar peynirli nugget tarifi, sebze ve süt ürünü içeriği ile doğal olarak hazırlayabileceğiniz ve galeta unu ile de lezzetine lezzet katan yeni bir tat. 1 yaşından büyük bebeklerinizin ve çocuklarınızın keşfederken çok seveceği brokoli ve kaşar peynirli nuggetta dikkat etmeniz gereken nokta, yumurta içeriyor olması. Eğer bebeğiniz 1 yaşına yeni girmişse veya yumurtaya karşı alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuza bu konu hakkında danışmanız gerekir. Bebeğinizin yumurta tüketememesi durumunda tarifte belirttiğimiz gibi sebze püresi kullanabilirsiniz.

    Brokoli ve Kaşar Peynirli Nugget

    Yarım kilogram brokoli

    1 su bardağı galeta unu

    1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    3 büyük organik yumurta veya 5 organik yumurta sarısı

    Eğer yumurta kullanmak istemiyorsanız, istediğiniz bir meyvenin veya ssebzenin püresini hazırlayarak ekleyebilirsiniz.

    Fırın tepsisini yağlamak için yetecek miktarda organik zeytinyağı

    İsteğe bağlı olarak, sarımsak tozu, biber, fesleğen, kekik veya benzer bir baharatı ekleyebilirsiniz.

    Hazırlanışı

    Brokoliyi haşlayın. Buharlı pişirme tekniği uygularsanız, içindeki vitaminlerden daha iyi verim alırsınız.

    Fırını 180 dereceye ısıtın

    Fırın tepsisini ince bir kat olacak şekilde zeytinyağı ile yağlayın

    Brokolileri eğer su ile pişirmişseniz süzün ve doğrayın

    Brokoli, organik yumurtalar veya meyve/sebze püresi, kaşar peyniri ve galeta ununu karıştırın.

    Karışımı bir kaşık yardımı ile veya elinizle karıştırın ve tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın

    Elde ettiğiniz karışımı, küçük nugget şekilleri veya şeritler halinde ayırarak, yağladığınız fırın tepsisine dizin

    Nuggetları yerleştirdiğiniz tepsiyi fırına verin ve bir yüzü kızardığı zaman çevirerek diğer yüzünün de kızarmasını sağlayın.

    20-25 dakika sonra nuggetları fırından alın

    Küçük şekiller vermeniz halinde cips gibi tüketilebilecek nuggetları, dilerseniz daha büyük şekiller haline getirerek ve üzerine yoğurt ekleyerek de servis edebilirsiniz.

    Küçük gurmelere afiyet olsun!

    sağlıklı atıştırmalık, sebzeli atıştırmalık, ev yapımı nugget, sağlıklı yemekler
  • Nisan 04, 2025

    Bebeğiniz için farklı lezzetler sunma serüveninizde, sıradaki durağınız İtalya. İtalyanların ünlü lezzeti risotto, bebeğiniz için de farklı ve aynı zamanda çok besleyici alternatif bir mama olabilir. Mevsim sebzeleri ile zenginleştirebileceğiniz ve besin değerini artıracağınız risotto ile bebeğinize hem çok leziz hem de çok faydalı bir öğün servis etmeniz mümkün.

    Bebekler için risotto tarifimizde, pirince eşlik edecek olan sebzelerimiz faydaları ile dillere destan olmuş ıspanak ve balkabağı. Faydaları ile içinizi rahatlatacak ve rengarenk görüntüsü ile içinizi açacak bu tarif ile minik gurmenizin damak tadının gelişmesine de katkıda bulunabilirsiniz.

    Risotto tarifinde yer alan balkabağı, yüksek lif içeriği ile sindirime yardımcıdır. Vücuttaki iltihabın kolayca iyileşmesini sağlayan balkabağı, A ve E vitaminleri de içererek göz sağlığına da olumlu etki eder. Balkabağı; aminoasitler, çinko, potasyum, kalsiyum ve demir içeriği ile de besin değeri bakımından zengin bir sebze.

    Temel Reis’in o eğlenceli hikayesi ile çocukluğumuzun süper gücünü temsil eden ıspanak ise yine lif içeriği yüksek bir gıda. K vitamini içeren ıspanak, kemik sağlığının gelişiminde olumlu rol oynar. Sinir sisteminin gelişimine etki eden ıspanak, gerginliği azaltır ve rahatlama sağlar. Beta karoten ve C vitamini içeren ıspanak, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de büyük faydalara sahiptir.

    Bebekler İçin Kabak ve Tavuklu Risotto Tarifi

    Malzemeler

    2 su bardağı organik tavuk suyu

    Çeyrek balkabağı

    1 tatlı kaşığı organik zeytinyağı

    1 su bardağı Arborio pirinç

    1 demet organik ıspanak

    Hazırlanışı

    Çeyrek balkabağının kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın.

    Doğradığınız kabakları bir tencerede yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın. Kabaklarınız pişmiş ancak diri olmalıdır.

    Küçük bir tencereyi ocağa yerleştirerek, orta ateşe bırakın. Organik zeytinyağını tencereye dökün ve ısıtın. Yağ ısındıktan sonra, Arborio pirinci ekleyin. Pirinç şeffaf bir renk almaya başlayıncaya dek, yağın içerisinde karıştırarak kavurun.

    Pirinçler kavrulduktan sonra, tencereye 2 su bardağı tavuk suyunu azar azar ekleyin ve pirinçle karıştırmaya devam edin.

    Pirinç ve tavuk suyu karışımını kısa süre beklettikten sonra, temizleyip doğradığınız ıspanakları ve haşlayıp süzdüğünüz kabakları tencereye ekleyin.

    Bebeğinizin yaşına ve çiğneme kabiliyetine göre, yemeğin diri veya püre olmasını tercih edebilirsiniz. Bu noktadan sonra, bu tercihinize uygun olacak sürede yemeği pişirin.

    Eğer püre haline getirmek istiyorsanız, yemeği bir blender yardımı ile karıştırın.

    mama tarifleri, ıspanaklı mama, balkabaklı tarifler, sağlıklı tarifler
  • Nisan 04, 2025

    Minik gurmeler, her zaman tükettikleri mamaların yanı sıra, atıştırmalık farklı lezzetleri de tatmayı çok sever. Hep aynı menülerden sıkılan miniklere eğlenceli bir alternatif olacak ve sizin de içinizi rahat ettirecek tatlı tarifler, mutfağınızdan sağlıklı ve leziz kokular yayacak.

    Tatlı alternatifleri, elbette ki şekersiz. Sağlıklı ve şeker içermeyen tatlı tarifleri, şeker kullanımı konusunda çekimser kalan ve bebeğinin tabağında şekerli içerik görmek istemeyen anneler için güvenli bir liman.

    Bu tarif, tatlı lezzetini hurmadan alıyor. Bildiğiniz gibi hurma, yüksek lifli içeriği, şekeri dengeleme özelliği ve benzersiz lezzeti ile vazgeçilmez meyvelerden biri. Hurmanın içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunuyor. Bu vitamin, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bahar aylarında havaların sık değişmesinden kaynaklı soğuk algınlıklarına karşı koruma sağlıyor.

    Hurmanın içerisinde ayrıca flor bulunuyor. Flor, dişleri gelişmekte olan bebekler için önemli bir mineral. Flor ile bebeğinizin dişlerini güçlendirir, koruyabilir ve çıkmakta olan dişlerinin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz.

    Selenyum da hurmada bulunan minerallerden birisidir. Selenyum, antioksidan özelliklidir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Antioksidan özelliği ile vücudu temizleyen selenyumun kansere karşı koruma sağladığı da biliniyor.

    Kan sağlığı açısından da faydalı olan hurma, demir içeriği ile kan üretimini destekler ve anemi gibi hastalıklara karşı koruma görevini üstlenir. Kan üretiminin sağlanması için demir içerikli gıdalar da çok önemlidir.

    Siz de bebeğinize hurmanın besleyici özelliği ile sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunun.

    Bebekler ve Çocuklar İçin Tatlı Şekersiz Çıtırlar

    Malzemeler

    Yarım su bardağı taze hurma

    Yarım su bardağı hindistan cevizi

    Yarım su bardağı yulaf

    Yarım su bardağı badem

    3 çorba kaşığı tereyağı

    1 portakal

    Hazırlanışı

    Hurmaları çekirdeğinden arındırın.

    Hurma, hindistan cevizi, yulaf ve bademi mutfak robotunda birbirlerine iyice karışıncaya kadar çekin.

    3 çorba kaşığı soğuk tereyağı ile robotta çektiğiniz karışımı birbirine ekleyin.

    Portakalın suyunu sıkın ve tereyağlı karışımla birlikte harmanlayın.

    Oluşan hamuru top şekline getirerek bir streç filme sarın ve bir gün boyunca buzdolabında bekletin.

    Beklettiğiniz hamuru buzdolabından çıkararak küçük kurabiyeler halinde, dilediğiniz gibi şekillendirerek yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin.

    3-4 mm kalınlığında şekillendirirseniz, çıtırlığını daha iyi koruyabilirsiniz.

    170 dereceye önceden ısıttığınız fırına, fırın tepsisini sürün.

    20 dakika boyunca pişirin, çıtırların üzeri kahverengi olmaya başlayınca, tepsiyi fırından alın.

    Süt veya taze sıkılmış meyve suları ile birlikte servis edebilirsiniz.

    mama tarifleri, şekersiz tatlı, hurmalı tarif, sağlıklı tatlı, bebek atıştırmalıkları
  • Nisan 04, 2025

    Film ve dizilerde bir bebek sahibi olan veya bir bebeğe bakmak durumunda kalan herkesin öncelikli imtihanı, bebeğin altını değiştirmektir. Zor gibi görünen bu işlem aslında püf noktalarına dikkat edildiğinde kolayca üstesinden gelinebilecek bir rutin. Yeni anneler, babalar ve çevresindeki bir bebeğe bakanlar için bebeğin altını değiştirme yönergelerimizi izleyebilirsiniz.

    Malzemeleri hazırlayın

    Bebeğinizin bezini değiştirmek için ihtiyaç duyacağınız birçok malzeme var. Bu malzemeleri bebeğinizin altını değiştirmeden önce bir arada bulundurduğunuzdan emin olun. Bebeğinizin bezi açıkken veya alt değiştirme masasındayken bu malzemeleri aramak, işinizi zorlaştıracaktır. Bebeğinizin bezini değiştirmek için yeni bir bebek bezi, bebekler için özel olarak üretilen alkolsüz ıslak mendil veya pamuk ve su, alt değiştirme örtüsü veya alt değiştirme masası, pişik kremi ve bebek losyonuna ihtiyacınız olacak. Tüm bu malzemeleri temin ederek bir arada bulundurun.

    Nereyi kullanacağınızı seçin

    Bebeğinizin ve sizin, alt değiştirme işlemi için rahat edebileceğiniz bir yer seçin. Bazı anneler alt değiştirme masası kullanırken, bazıları yüksek olmasından dolayı masaları tercih etmez. Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsanız, emniyet kemerinin her zaman takılı olduğundan emin olun.

    Alt değiştirme masası yerine, alt değiştirme yastığı da tercih edebilirsiniz. Bu yastıkları yere koyarak bebeğinizin altını yerde değiştirebilirsiniz. Kimi anneler de yatak gibi yumuşak zeminlerin üzerine alt değiştirme örtüsü kullanarak alt değiştirme işlemini gerçekleştiriyor. Eğer koltuk, yatak gibi bir alanda alt değiştirecekseniz, alt değiştirme örtünüzün yeterince geniş olmasını sağlayın.

    Bebek bezi nasıl değiştirilir?

    Bebek bezi değiştirirken bebeğinizi rahat edeceği şekilde sırt üstü yatırın. Üzerindeki bezin şeritlerini açarak nazikçe bebeğinizin üzerinden alın ve katlayarak bebeğinizden uzak bir yere koyun. Bebeğinizin genital bölgesini ve poposunu, bebekler için üretilen ıslak mendiller veya ıslak pamuk yardımıyla silin. İyice temizlenen bebeğinizin bel kısmına gelecek şekilde bebek bezini yerleştirin. Bezin şeritleri, bebeğinizin altında kalmalıdır.

    Doktorunuza danışarak aldığınız bir pişik kremini bebeğinizin bez altında kalan bölgelerine sürün. Bezin ön kısmını bebeğinizin göbeğine yerleştirin ve göbeğin tahriş olmaması için o bölgede kalan bezi kıvırın. Bez sıkı olmalı ancak bebeğinize çok fazla baskı uygulamamalı. Rahatsız edebilir ve hatta kusmasına sebep olabilir. Şeritleri ön kısma yapıştırdıktan sonra bebeğinizin bacaklarına ve göbeğine bebek losyonu sürerek nemlendirin.

    Alt değiştirme bezini toplayın ve yıkayın. Ellerinizi de yıkamanız çok önemlidir. Yedek alt değiştirme bezleri bulundurarak aynı bezi iki kez üst üste kullanmadığınızdan emin olun.

    bebek bezi, bez değiştirme
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı